top of page

A-PENTUE

279555368_5286504921395360_7383503153042368676_nuusi.png

 

Kayan (Belletristix Kassiopeya) ja Haikin (Altyn Tumar Naslednik) 7 pentua syntyivät 16.9.2022 ja ovat lähteneet ihaniin uusiin koteihinsa. Pentueeseen syntyi 4 narttua ja 3 urosta.       

                                                                                                                >Yhdistelmä Koiranetissä                                                                                                                                                      >Yhdistelmä Yakutian Laika Databasessa

289064681_457506829170080_5985418378576378312_n.png

Tämän upean pentuemainoksen suunnitteli ja toteutti taitava Ida Salonen, Ginka's Design

DSC00577-Edit.jpg

GLACIALIS ANTARCTIS, narttu, jäi kotiin

DSC09843-Edit.jpg

GLACIALIS AURORA SKY, narttu, sijoituksessa

GLACIALIS AUTUMN NIGHT, narttu

GLACIALIS AQUAMARINE SEA, narttu

GLACIALIS APHELION, uros

GLACIALIS ALPENGLOW, uros

GLACIALIS AVALANCHE, uros

Pentueen vanhempien taustoja

Altyn Tumar Naslednik eli Haikki on alun perin pitkän linjan kennelin kasvatti Venäjältä ja myyty aikoinaan Ranskaan, mistä sitten Levajok's -kennelin Riitta Kesäniemi osti sen itselleen vuoden 2021 loppupuolella Suomeen. 

Kiinnostuin Haikista, koska sillä ei ollut vielä pentuja Suomessa, terveys vaikutti hyvältä, ja lisäksi se on vankkarakenteinen ja vahvaturkkinen. Pään piirteet ovat vahvat ja periytyneet paljon isän puolelta. Voi siis olla, että myös Haikin pojat perivät näitä piirteitä. Kayalla varsinkin emän puolella toisaalta on taas kevyempää rakennetta, mikä tasapainottaa mukavasti.

 

Haikin Korvat ovat liioittelemattomat ja ylös kiinnittyneet. Häntä kiertyy kaarelle, mutta ei yhtä vahvalle kiepille kuin Kayalla. Kiinnostuin myös Riitan kuvailemasta lempeästä ja rauhallisesta luonteesta. Haikki on hyvähermoinen ilman arkuutta ja vaikka ei ole välttämättä hetimiten kaikkien kaveri, niin tutustumisen jälkeen kyllä. Sitä ei ehditty vetohommissa kokeilla kuin muutaman kerran, ennen kuin kausi Suomessa ehti loppua. Turkkia sillä on sen verran paljon, että kovin kuumilla keleillä ei välttämättä ole vetohommissa parhaimmillaan.

Hiljattain edesmennyt Haikin isä, Artic Travel Almaz-Hamaardaakh (eli Ham) oli tutkittu sekä kuuloltaan että lonkka- ja kyynärtuloksiltaan priimakuntoiseksi. BAER +/+, HD:A/A, ED:0/0. Se pärjäsi hyvin näyttelyissä iänkin karttuessa ja olikin vielä ROP veteraani Euroopan voittajassa 2022.

Ham1.jpg
Ham2.jpg

Kuvissa: Artic Travel Almaz-Hamaardaakh, kuvat: Johan van Benthem 

Hamin viimeisin omistaja Johan van Benthem on omistanut muitakin Haikin sukulaisia ja lisäksi näkee muitakin sukulaisia omiensa lisäksi. Keskustelimme hänen kanssaan Hamin suvun koirien piirteistä ja luonteista ja hän kuvasi niitä hurmaaviksi. Benthem kertoi Hamin pentujen olevan työkoiria, jotka haluavat tehdä kaiken omistajansa eteen, nauttivat myös huomiosta ja halailusta. Suvulla on hänen mukaansa hieno pää, erittäin hyvä runko ja hyvät jalat, mutta yksi huono puoli on se, että joskus suvussa tulee vastaan myös roikkuvia korvia ja kehotti pitämään sen mielessä pareja yhdistellessä.

Haikin kuudesta pentuesisaruksesta sen lisäksi kaksi on tutkittu; tuloksin HD:A/A, ED:0/0. Puolisisaruksista isän puolelta lonkat on tutkittu kahdeksalta koiralta; kaikilla tuloksin A/A ja kyynärät seitsemältä koiralta; kaikilla tuloksin 0/0. Kuulo on tutkittu BAER-testillä isän puolen puolisisaruksilta kahdeltatoista koiralta, joista yhtä valkopäistä kuuroa koiraa lukuun ottamatta loput 11 olivat normaalisti kuulevia.

Emän suvun puolelta tutkimustuloksia ei harmillisesti ole juurikaan saatavilla ainakaan venäläisen Yakutian Laika Databasen kautta, mutta sieltä löytyy jonkin verran sekä Venäjän että muidenkin maiden muotovalioita, minkä perusteella koirien liikkeet eivät ole ehkäpä olleet ainakaan aivan kauheita. Altyn Tumar Businkan ulkonäkö myös miellytti omaa silmääni kovasti. Kasvattajan kanssa myös juttelimme ja hän kertoi luonteen olleen ihana.

Businka1.png

Altyn Tumar Businka, kuva: Marina Smirnova

Onneksi tulevaisuudessa meillä on kasvatinomistajien kanssa yhdessä mahdollisuus parantaa tämän suvun koirista löytyvien virallisten terveystulosten määrää. Olisipa mahtavaa, jos kaikki tutkisivat koiransa.

bottom of page