top of page

KOIRAMME - NARTUT

279555368_5286504921395360_7383503153042368676_nuusi.png
jakutianlaika idaphotos

BELLETRISTIX KASSIOPEYA, KAYA          > koiranetissä

FI40067/21

s. 26.6.2019

 

HISTORIAA JA LUONNE

 

Kaya on alun perin tuontikoira Venäjältä ja asunut ennen meille tuloaan hyvin huolehdittuna lapsiperheessä. Kaya tuli kokeilemaan meille muuttamista syksyllä 2021 ollessaan 2-vuotias ja sulautui perheeseen aivan niin hienosti, kuin olisi täällä aina ollutkin. Otti meidät ihmiset sydämellisesti vastaan ja ystävystyi jo saapumispäivänään meidän 5-vuotiaan schipperkenartun kanssa.

Jakutipentu Lulu saapui hyvin pian tämän jälkeen ja Kaya tuumasi, että lisää ystäviä ja hoivasi pentua hellästi.

Kayaa voisi luonnehtia erittäin sosiaaliseksi ja rohkeaksi ihmisiä sekä koiria kohtaan. Uusien tuttavuuksien tapaaminen on sille erittäin mieluista ja se tulee juttuun kaikkien kanssa. Koirien lukemisessa ja eleissä erittäin taitava; huomaa esimerkiksi hienosti jos pienempi koira pelkää, niin Kaya esittelee rauhoittavia signaaleja ja saattaa jopa mennä maahan makaamaan.

Sen verran riista- ja saalisviettiä löytyy, etten ole ottanut riskejä vapaana pitämisen suhteen. Ilman häiriötä kuuntelee kyllä hienosti, mutta  vaikkapa rusakon tai metsäkauriin sinkoamisen nähdessään innostuu niin, että korvat katoaa. Lenkkeilyn ja koirapuistoilun lisäksi Kayan kanssa on aloiteltu taakanvetoa ja kickbike-vetoa. Kaya ei ole olemukseltaan mikään kisatiimin vetokoira, vaan enemmän seurakoiratyyppinen ja  rauhallisempaa sorttia. Energiaa ja intoa löytyy kyllä moneen, mutta ainakaan ainoana vetäjänä ei tuo parhaita vetokoirapuoliaan esiin. Geeneistä vetointoa tosin löytyy, sillä esim. Kayan täyssisarus Belletristix Vivid Witch vetää kärkikoirana omaa valjakkoaan Ruotsin puolella.

TERVEYS

Kaya on terve jakutianlaika! Selkä, kyynärät, lonkat sekä polvet ovat priimaa terveystutkimusten perusteella. Kaya voi siis huoletta harrastaa ja toimia jalostuskoirana. Silmien gonioskopiatutkimuksessa havaittiin kohtalaiset kammiokulman rakennemuutokset, mutta silmänpaineet ovat Kayalla normaalit. Joidenkin lähteiden mukaan kammiokulman muutokset saattavat altistaa glaukooman eli silmänpainetaudin syntyyn, mutta sairastumisriskin oletetaan olevan hyvin pieni pennuille, varsinkin, jos jalostuksessa valitaan toiseksi vanhemmaksi koira, jolla ei ole havaittu kammiokulmamuutoksia. Meillä on tietoa vielä hyvin vähän näiden kammiokulmamuutosten yhteydestä glaukooman syntyyn,  mutta silmätutkimus gonioskopialla on Suomessa tulossa jakutianlaikojen PEVISA:an pakolliseksi osuudeksi vuodesta 2023 alkaen, jolloin saamme tästä enemmän tietoa. Suomessa on tähän mennessä ollut glaukoomaan sairastuneita jakuteja vain muutama.

MUUTAMIA NÄYTTELYARVOSTELUITA

Pary Dauvet tuomaroi Kayalle varasertifikaatin sekä PN2 19.3.2022 Lahden erikoisnäyttelyssä ja antoi tällaisen arvostelun: "correct bite and teeth. nice head. good construction. could have more bone. correct feet. correct set tail. the coat needs more undercoat and is a bit soft. when moving she is a bit close in the rear, correct in front. gait is correct".

Jari Fors tuomaroi Kayalle sertifikaatin sekä ROP:in 4.6.2022 saatesanoin: "2v. Sopiva koko ja mittasuhteet. Kaunisilmeinen nartun pää. Hyvät korvat ja kaula. Hyvät ylä- ja alalinja. Sopivan vahva runko. Hyvät raajat, häntä ja turkki. Kevyt liike. Luonne rauhallinen". 

JALOSTUKSESSA HUOMIOITAVIA SEIKKOJA

Muutamat muutkin tuomarit, kuin Pary Dauvet, ovat kommentoineet, että toivoisivat hieman jykevämpää rakennetta, mihin tuo "could have more bone" myös viittaa, ja olen itsekin tehnyt saman havainnon, että Kaya on hieman kevytrakenteisempi joihinkin muihin narttuihin verrattuna. Käytettävän uroksen olisi siis hyvä olla tarpeeksi vahvarakenteinen kehittääkseen tätä ominaisuutta pennuissa.

Kayan luonne on erittäin lempeä ja ihanan miellyttämisenhaluinen, mutta näiden mukana tulee myös tietynlaista herkkyyttä. Tuo herkkyys näyttäytyy muun muassa siten, että mieli pahoittuu helpommin kuin vaikkapa tällä meidän schipperkellä ja harmistus jää päälle pidemmäksi aikaa. Toki ihan jo rodun ominaisuuksiinkin kuuluu olla vähän pehmeämpi verrattuna joihinkin toisiin rotuihin, mutta haluan pyrkiä jalostuksessa siihen suuntaan, että pennuilla voisi olla hiukan enemmän itseluottamusta. Ja tämä siis ilman, että menetetään liikaa näitä Kayan ominaisuuksia, joihin kuitenkin kovasti rakastuin.

jakutianlaika

HALLANHENKÄYS, LULU          > koiranetissä

FI57699/21

s. 1.10.2021

 

HISTORIAA JA LUONNE

 

Lulun kasvattaja, Maria Suomela, oli itselle tuttu jo vuosien takaa ja hänen koiristaan kuulin ensimmäisenä, kun rotuun rupesin tutustumaan. Ihastuin kovasti Lulun vanhempien (Gleizz Dana & Palokin First to Find) avoimiin, rohkeisiin ja ihmisrakkaisiin luonteisiin ja halusin pennun niiden viimeiseksi jäävästä pentueesta.

Lulu-pentu oli iloinen, aktiivinen ja utelias touhottaja, joka kuitenkin osasi myös rauhoittua kotona sisällä. Autossa ja junassa kulkeminen ei tuottanut minkäänlaisia ongelmia. Ihmiset olivat alkuun hieman jännittäviä, mutta kaikki koirat olivat selkeästi potentiaalisia sydänystäviä. 

Lulu meni hoitoon äidilleni ja hänen miehelleen Jukalle helmikuussa 2022 ja hupsista vain jäikin sille tielleen. Varsinkin Jukka ihastui uuteen sylikaveriin kovasti ja näin miten hienosti Lulu viihtyi heidän kanssaan. Teimme Lulusta sijoitussopimuksen ja on hienoa, että saan tiuhaan kuulumisia ja pääsen näkemään tätä upeaksi nuoreksi kasvanutta koiraa paljon jatkossakin.

Sijoituskoti kertoo Lulusta näin:

"Lulu on erittäin utelias, ystävällinen, rauhallinen, hieman itsepäinen, haukkuu harvoin. Ei sovellu vahtikoiraksi, tosin valitsee ystävänsä logiikalla, mikä ei ole avautunut isännälle. Harrastukset: hepulikohtaukset, oksien pureskelu, suppilautailu. Uimaan Lulu ei vielä ole rohjennut. Lulun turkki on yllättävän helppohoitoinen!"

TERVEYS

Lululta on kuvattu kyynärät 0/0 terveiksi sekä lonkat C/C. Lonkat melko siistit, mutta hiukan matalat ja lonkkamaljan yläreunoissa lievää väljyyttä. Eivät oletettavasti/toivoman mukaan tule vaikuttamaan Lulun arkeen mitenkään. Tuloksen johdosta käyttäisin kuitenkin tulevaisuudessa Lululle parina ainoastaan A-lonkkaista urosta.

 

Lulun silmät tutkittiin täysin terveiksi eikä kammiokulmamuutoksiakaan havaittu gonioskopiassa, mikä on erittäin hienoa. Lulun isän kyynärät ovat 0/0 ja lonkat priimat A/A ja emän lonkat C/B, joista C-lonkka on sieltä siistimmästä päästä läheltä B:tä, eikä nivelrikkoa ole havaittavissa. Kummallakaan vanhemmista ei ole perinnöllisiä silmäsairauksia.

bottom of page